Zapiekanki na obiad? Sprawdź, jakie składniki warto wykorzystać!
Zapiekanki są świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad. Nie wymagają kucharskiej wprawy, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy jedynie wrzucić kilka ulubionych składników do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika, a cała reszta niemal zrobi się sama. Z jakich składników przygotujemy pyszne zapiekanki, które pokochają także domownicy?
Z czego można zrobić zapiekankę?
Zapiekanki mają to do siebie, że można je zrobić z większości produktów. Ich bazą jest zazwyczaj makaron, plastry ziemniaków bądź warzywa. O smaku potrawy decydują wszelkie dodatki jak warzywa, mięso, przyprawy. Często wierzch zapiekanki pokrywa się warstwą tartego sera, który nie tylko nadaje charakteru, ale również zatrzymuje wilgoć wewnątrz potrawy. Dzięki niemu wszystkie składniki się podduszają, a ich smaki łączą, tworząc apetyczne i aromatyczne danie. Zapiekanki na obiad to świetny pomysł, ponieważ ich przygotowanie jest zazwyczaj bardzo proste i mało czasochłonne, a efekt? Tej wyjątkowo aromatycznej, sycącej i przepysznej potrawie chyba nikt nie jest w stanie się oprzeć!
Makaron – podstawa zapiekanki na obiad
Makaron jest bardzo ważnym składnikiem wielu zapiekanek. Do przygotowania tego dania najlepiej używać makaronu o większych rozmiarach i zwartym kształcie (np. rurki, kokardki, duże muszelki). Jeśli lekko go podgotujemy przed włożeniem do zapiekanki, wówczas po upieczeniu całej potrawy zachowa ładny kształt i nie będzie się rozpadał. Makaron jest świetną podstawą niemal każdego rodzaju zapiekanek, ponieważ łatwo przejmuje smak innych składników i stanowi doskonałe wypełnienie całej potrawy. Z jego dodatkiem przygotujemy pyszne zapiekanki z pieczarkami, mięsem mielonym, porem, kalafiorem czy szpinakiem.
Bardzo lubianą odmianą zapiekanki tego typu jest lasagne, w której niezastąpione są charakterystyczne plastry makaronu przekładane mielonym mięsem z dodatkiem słodkich pomidorów. Do jeszcze szybszego przygotowania tego typowo włoskiego dania warto wykorzystać gotowe sosy z odpowiednio dobranymi przyprawami, np. Sos Neapolitański Italia WINIARY. Gotowa potrawa powinna dać się kroić w duże kostki i nie rozpływać na talerzu.
Ziemniaki – idealne do wyrazistych zapiekanek
Ziemniaki, obgotowane oraz pokrojone w grube plastry, są genialnym wręcz składnikiem do zapiekanek ze smażoną kiełbasą, boczkiem i krążkami cebuli, często nazywanych chłopskimi albo wiejskimi. Doskonale komponują się także z mocno przyprawionymi mięsami, tworząc aromatyczną i wyjątkowo smaczną potrawę. Jeżeli planujemy dodać mniejsze kawałki ziemniaków, wówczas nie ma potrzeby ich wcześniej gotować. Umyte i obrane ze skóry warzywa ścieramy na tarce na cienkie plastry, które następnie układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym wraz z innymi składnikami. Gdy całą potrawę zalejemy niewielką ilością sosu śmietanowo-serowego, wówczas ziemniaki równomiernie zmiękną, a te na wierzchu ładnie się przyrumienią.
Ser – bardzo ważny dodatek
Jednym z ważniejszych składników zapiekanek obiadowych jest rozdrobniony ser. Ma on ogromny wpływ na aromat całej potrawy, a także łączy różnorodny smak poszczególnych składników w jedną apetyczną całość. Przygotowując zapiekanki na obiad, w których ważnym składnikiem jest ser, warto dopasować jego rodzaj i ostrość do użytych składników.
Fetę, która jest słona, warto wykorzystać do dań w stylu śródziemnomorskim, ponieważ świetnie komponuje się z warzywami, np. papryką, oliwkami czy szpinakiem. Twardy i bardziej wyrazisty w smaku gouda lub ementaler idealnie podkreśli smak zapiekanki z pieczarkami, ziemniaczanej albo z mięsem mielonym. Słynąca z łagodnego smaku mozzarella doskonale łączy się natomiast z zapiekankami makaronowymi, warzywnymi oraz rybnymi. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby nasze zapiekanki zyskały jeszcze więcej aromatu, wówczas możemy sięgnąć po ser camembert, który często stosowany jest do zapiekanek z dodatkiem boczku, żurawiny czy słodkich owoców. Każdy z tych serów dodany do naszej zapiekanki na obiad, kolację lub spotkanie z bliskimi, podkreśli jej charakter oraz nada potrawie wyjątkowego smaku i aromatu, którym trudno będzie się oprzeć. Smacznego!
Artykuł partnera