Sok z malin przy użyciu wyciskarki
Każdy, kto zasmakował kiedykolwiek soku domowej roboty doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak doskonale smakuje. Nie musimy dodawać cukru, a i tak będzie smaczny i słodki. Z pewnością godny uwagi jest sok malinowo-migdałowy, który wyróżnia się spośród innych i zaskakuje smakiem. Nie da się ukryć, że malina to ulubiony owoc wielu osób. Są one bogate w witaminę C, w konsekwencji bez większych problemów jesteśmy w stanie chronić się przed przeziębieniami, a także je zwalczać. Oprócz tego maliny zawierają także wiele innych składników, jak chociażby magnez, wapń, żelazo, kwas foliowy czy witamina A. Sok z malin może być zarówno dodatkiem do deserów czy herbaty, jak i również być głównym składnikiem. Aby zbalansować lekko kwaśny smak malin, idealnym rozwiązaniem wydaje się być mleko migdałowe wraz z syropem z agawy.
Jeśli zależy nam na możliwie największej ilości witamin i składników odżywczych, powinniśmy skorzystać z wyciskarki. Jest to doskonałe urządzenie, zdecydowanie lepsze w tym przypadku od sokowirówki, ze względu na to, że sok nie jest podgrzewany, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości. W jaki sposób zrobić pyszny sok z malin? Skorzystanie z wyciskarki jest zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze, niż tradycyjne przecieranie przez sito.
Czego potrzebujemy do naszego soku?
Aby dawka soku była satysfakcjonująca, zaleca się przygotowanie ok. 2 kg malin, a także kilka (4-5) łyżek cukru trzcinowego. Alternatywnie skorzystać możemy z ksylitolu.
Jak przygotować sok malinowy?
W praktyce wyciskanie malin jest bardzo łatwe. Wystarczy, że wrzucimy owoce do otworu, a następnie je dociśniemy. W konsekwencji w zbiorniku pojawia się pyszny sok malinowy, a w innym pojemniku znajdziemy resztki. Jeśli zależy nam na możliwie największej ilości soku, powstałe resztki możemy ponownie wrzucić do wyciśnięcia. Co warte podkreślenia, sok będzie gęsty i pozbawiony irytujących pestek. Z jednego kilograma owoców powstaje średnio 650 ml soku. Możemy go zapasteryzować, spożyć lub wymieszać z cukrem.
Pasteryzowanie soku z wyciskarki - jak to wygląda w praktyce?
Warto zacząć od tego, że pośpiech w tym przypadku nie jest zalecany. Zanim zdecydujemy się na ten krok, powinniśmy zarezerwować sobie czas. Ciężko jednoznacznie wskazać jak długo trwa taki proces, ze względu na to, że dużo w tym przypadku zależy od ilości owoców. Nie obędzie się również bez niezbędnych akcesoriów, a także bez wyciskarki wolnoobrotowej. Dzięki temu jesteśmy w stanie uniknąć stresu, a przecież chodzi o to, aby tego typu czynności były czymś relaksującym, co pozwoli na chwilowe zapomnienie o codziennych problemach.
Przechowywanie soku z wyciskarki
Powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że sok z wyciskarki wolnoobrotowej powinniśmy spożyć w ciągu 48 godzin, nie zapominając jednak o przechowywaniu w lodówce. Dlatego też jeśli ilość soku jest zdecydowanie za duża, warto przelać go do jakiegoś pojemnika chwilę po przygotowaniu, a potem włożyć do lodówki. Dzięki temu będziemy mogli się nim rozkoszować w ciągu 2 dni.